Şenol, Vesile2023-04-132023-04-132023https://hdl.handle.net/20.500.12695/2059Kurum personelinde beslenme bilgi düzeyi artırılarak yiyecek atık miktarı anlamlı düzeyde azaltılmıştır. Kapadokya Üniversitesi BAP Komisyonuna destekleri için teşekkür ederiz.Proje üniversite yemekhanesinde oluşan atık miktarının belirlenmesi, atık miktarının azaltılması ve beslenme bilgi düzeyinin arttırılması ve oluşan atığın değerlendirilebilmesi üzerine odaklanmıştır. Birinci iş paketinde “Yerinde inceleme ve veri kaydı’’, ikinci iş paketinde “menü iyileştirme’’, üçüncü iş paketinde “kurum aşçısına verilen eğitim doğrultusunda yeni menü önerilerinin denenmesi ve yeni menü örneklerinin mevcut menüye dahil edilip atık miktarının kontrol edilmesi’, dördüncü iş paketinde ise “biriktirilen gıda atıkları ile (Bokaşi Kompost Yöntemiyle) pilot ölçekte kompost üretimi gerçekleştirilmiştir”. Hazırlanan yemeklerden en fazla atık miktarı sırasıyla çorbalarda, ana yemekler, ara yemekler ve en az da tamamlayıcı yemekte çıkmıştır. Yapılan yemek iyileştirmelerinde gıda israf miktarlarında ortalama % 50 oranında azalma sağlanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessAtıkBesin değeriGıda israfıMenüLezzeti Arttırarak İsrafı Azaltalım ProjesiLet's Increase the Taste Project to Reduce WasteReport