Özmen, Pelin2020-06-262020-06-262019Ameliyathanede Yönetim-Organizasyon: Cerrahi Uygulamalar, Bölüm adı:(Sterilizasyon Yöntemleri) (2016)., ÖZMEN PELIN, Kongre Kitapevi, Editör:Hatice Uçak, Basım sayısı:3, Sayfa 201-222, ISBN:978-605-65767-2-0, Türkçe(Bilimsel Kitap), (Yayın No: 5289256)978-605-81465-9-4https://hdl.handle.net/20.500.12695/491Ameliyathane ortamında enfeksiyon kaynakları bakteriler, virüsler, prionlar ve mantarlar olup; bu mikroorganizmaların yapı ve özelliklerinin bilinmesi sterilizasyon ve dezenfeksiyon proseslerinde hangi ölçütlerle değerlendirileceğine yardım eder. Ameliyathane koşullarında, asepsi, antisepsi uygulamalarında, cerrahi aletlerin ve ameliyathane ortamının sterilizasyonunda gelişebilecek herhangi bir kontaminasyon cerrahi alan enfeksiyonlarına zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle enfeksiyon kaynaklarının ortadan kaldırılması önem arz eder.Ameliyathanede enfeksiyon kontrolünde, dekontaminasyon, dezenfeksiyon ve sterilizasyon, enfeksiyon kontrolünün devamlılığı açısından çok önemlidir. Sterilizasyon bir işlemler süreci olduğundan Birinci ve ikinci bölümde, enfeksiyon kaynakları ve ameliyathane ortamındaki hijyenik koşullar açıklanmış, üçüncü bölümde aletlerin kullanım alanından transferi, ön temizlik ve dekontaminasyonu, hazırlık ve bakım alanına taşınması, sayımı-bakımı ve kontrolü, paketlenmesi ve MSÜ anlatılmıştır. Bu bölümde ise sterilizasyon yöntemleriyle tüm malzemenin steril edilmesi, depolanması ve kullanıma kadar olan süreç anlatılacaktır.trAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internationalinfo:eu-repo/semantics/openAccesssterilizasyoncerrahidezenfeksiyonSterilizasyon YöntemleriBook Chapter3201222