Tuncer, Yasemin2023-11-062023-11-062023TUNCER, Yasemin. Adıyaman Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2023.https://hdl.handle.net/20.500.12695/2304İnsanoğlunun var olması ile hayatlarının devam edebilmesi için beslenmesi gerekmektedir yani beslenmek insan fizyolojisinin bir gereksinimidir. İnsanın var olmasından günümüze kadar yemek alışkanlıkları değişmiştir. Yemeğin pişirilme teknikleri, hazır hale getirilmesi, sunulması, tüketimi her toplum için farklılık göstermektedir. Her toplumu diğer toplumlardan ayıran kendine özgü gastronomik unsurları mevcuttur. Bu farklılıklar insanların yemek kültürünü ve yeme içme alışkanlıklarını etkilemektedir. Bu çerçevede zamanla toplumların yöresel mutfak kültürü oluşmuştur. Bu çalışma Adıyaman mutfak kültürünü ve yemeklerini tespit edip ortaya koymak, gelecek nesillere aktarmak için kayıt altına almak ve literatürdeki eksikliği gidermek için hazırlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yaklaşımlarında etnografi araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmada görüşme tekniği kullanılmış ve yarı yapılandırılmış soru formuyla Adıyaman ilinde doğan, uzun yıllardır Adıyaman’da yaşayan ve 40 yaş üstü kişilerle görüşülmüştür. Görüşmelerde elde edilen nitel veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Görüşmeler sonucunda Adıyaman mutfak kültürü ve yemekleri başlığı altında sofra adabı, yemek yeme alışkanlıkları, yöresel yemekleri, özel günlerde yapılan yemekler, gelenekler- görenekler, mutfakta kullanılan araç- gereçler, dönemsel hazırlıklar ile ilgili bulgular elde edilmiş ve hakkında bilgi verilmiştir. Çalışma sonunda Adıyaman iline ait mutfak kültürünün ve yöresel yemeklerinin korunmasını ve gelecek nesillere aktarılması için önerilerde bulunulmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGastronomiYöresel MutfakAdıyamanAdıyaman Mutfak KültürüAdıyaman YemekleriAdıyaman Mutfak Kültürü ve YemekleriAdıyaman Culinary Culture and DishesMaster Thesis