Duman, AhmetGüneş, Saniye Gül2024-07-192024-07-192024Duman, A. ve Güneş, S.G. (2024) Gastronomi turizmi kapsamında Antalya lezzet rotası. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 12 (1), 663-685. doi: 10.21325/jotags.2024.1400https://doi.org/10.21325/jotags.2024.1400https://hdl.handle.net/20.500.12695/2788Yöresel mutfak mirasının gastronomi turizmi amacıyla değerlendirilmesinin destinasyonların turizm ürünlerini çeşitlendirmelerine ve yerel kalkınmaya olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’nin en fazla turist çeken destinasyonlarından birisi olan Antalya’nın geleneksel deniz, kum, güneş düşüncesinin dışına çıkılarak gastronomik ürünlerinin de ortaya çıkarılması oldukça fazla önem taşımaktadır. Bu çalışmada dünden bugüne Antalya mutfak kültüründe yer alan ürünler nitel analiz yöntemlerinden birisi olan belge incelemesi yönteminden yararlanılarak incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmada resmi kamu kurum ve kuruluşlarına ait 7 farklı web sayfası, 2 bilimsel makale, 2 tez ve 1 kitap bölümü olmak üzere toplam 12 kaynak incelenmiştir. Çalışmada Antalya ilinde deneyimlenen gastronomik ürünler, ait olduğu yöreye göre gruplandırılmıştır. Çalışma, Antalya’nın sahip olduğu mevcut gastronomi turizmi potansiyelinin harekete geçirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın ayrıca, deneyimlenebilecek gastronomik ürün çeşitliliğinin vurgulanması sayesinde yerli ve yabancı turistlerce destinasyonun talep edilmesine katkılar sunacağı da varsayılmaktadır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAntalyaGastronomi TurizmiLezzet RotasıMutfak KültürüYöresel MutfakGastronomi turizmi kapsamında Antalya lezzet rotasıAntalya Taste Route in the Context of Gastronomy TourismArticle121663685