Düşük Medial Longitudinal Ark Yüksekliğine Sahip Adölesan Voleybol Oyuncularında Dinamik Bant® Uygulamasının Vertikal Sıçramaya Etkisi
Abstract
Giriş: Sporcularda kinezyo ve rijit bantlamanın vertikal sıçrama ve MLA yüksekliği üzerine etkisini inceleyen çalışmalar mevcuttur. Fakat Dinamik® bantlamanın sporcuların sıçrama fonksiyonunu ve MLA yapısını değiştirmedeki etkisini inceleyen herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır.
Amaç: Bu çalışmanın amacı MLA düşüklüğü olan adölesan voleybol oyuncularında Dinamik® bant uygulamasının vertikal sıçrama ve MLA yüksekliği üzerine etkisini incelemekti.
Materyal Method: Çalışmaya 23 adölesan kadın (Yaş (ortalama ± ss)= 15.22±1.54 yıl; VKI (ortalama ± ss)= 19,66±1.74 kg/m²) voleybol sporcusu katıldı. Naviküler düşme miktarı naviküler düşme testi ile; vertikal sıçrama yüksekliği VERT® (VERT Classic; Mayfonk Athletic, Florida, USA) cihazıyla değerlendirildi. İlk gün bantsız olarak değerlendirilen sporculara ertesi gün Dinamik® bant uygulaması yapıldı. Daha sonra sporcular bantlı olarak yeniden değerlendirildi. Tüm sporcular sekiz farklı zeminde, önce ayakkabılı daha sonra ayakkabısız olarak sıçradı.
Bulgular: Sporcuların Dinamik® bantlama sonrası sağ ve sol ayak naviküler düşme miktarı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldı (p<0,05). Sporcuların hem ayakkabılı hem ayakkabısız, bantlama öncesi ve sonrası, sekiz farklı zeminde değerlendirilen vertikal sıçrama yükseklikleri karşılaştırıldığında, tüm durumlarda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05).
Sonuç: Dinamik® bant, naviküler düşme miktarında artış olan asemptomatik adölesan sporcularda medial longitudinal arkı destekleyici, uygulaması kolay pratik bir tedavi ajanı olarak kullanılabilir. Vertikal sıçrama yüksekliğinde anlamlı bir farklılığın elde edilmemesi sporcuların sekiz ayrı zeminde peşpeşe sıçratıldığı için yorgunluktan kaynaklanmış olabilir. Ayakkabı kullanımının aynı zemin için sıçrama yüksekliğini anlamlı düzeyde değiştirmemesi ise sporcuların ayakkabıya kolay uyum sağladığını göstermektedir.