Show simple item record

dc.contributor.authorYaşar, Şükran
dc.contributor.authorKütahneci, Elif
dc.contributor.authorDelimustafaoğlu, Fatma Gül
dc.contributor.authorErdem Büyükkiraz, Mine
dc.date.accessioned2023-02-10T12:22:16Z
dc.date.available2023-02-10T12:22:16Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31020/mutftd.1175667
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12695/1979
dc.description.abstractPhysalis peruviana, Patlıcangiller (Solanaceae) familyasının Physalis cinsine ait Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde doğal yayılış gösteren egzotik bir türüdür. Sarı-turuncu renkte, hemen hemen yuvarlak, üzümsü ve etli yapıda olan P. peruviana meyveleri çeşitli rakımlara, topraklara ve iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Physalis cinsinin ülkemizde doğal olarak yetişen dört türü bulunmaktadır ve halk arasında güveyfeneri olarak bilinen cinsin kültürü yapılmakta olup, ekonomik öneme sahip olduğu bilinmektedir. C vitamini, fosfor potasyum ve fenolik bileşikler açısından zengin olan P. peruviana fonksiyonel bir ürün özelliği göstermektedir. Farmakolojik ve fitokimyasal çalışmalarda antibakteriyel, antikanserojen, antidiyabetik, antioksidan etkileri ortaya konulmuştur. Domatese oldukça yakın tat ve görünüşü olan P. peruviana meyvesinin taze tüketiminin yanı sıra meyve suyu, marmelat, reçel ve tatlılarda, soslarda ve glazelerde kullanımı yaygındır. Hem kendine has lezzeti, hem de sağlık üzerinde birçok etkisi sebebiyle bu meyvenin gelecekte daha fazla yaygınlaşması beklenmektedir. Bu çalışmada P. peruviana bitkisinin botanik ve fonksiyonel özelliklerine değinilerek sağlık üzerindeki potansiyel etkileri değerlendirilmiş ve alternatif kullanım alanları ile ilgili bilgiler derlenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherMersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectSolanaceaeen_US
dc.subjectPhysalis peruvianaen_US
dc.subjectAltın Çileken_US
dc.subjectFonksiyonel Besinen_US
dc.subjectGeleneksel kullanımen_US
dc.titleAltın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.) Meyvesinin Botanik Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentKapadokya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-8724-0466en_US
dc.contributor.institutionauthorYaşar, Şükran
dc.contributor.institutionauthorKütahneci, Elif
dc.contributor.institutionauthorDelimustafaoğlu, Fatma Gül
dc.contributor.institutionauthorErdem Büyükkiraz, Mine
dc.relation.journalMersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record