Show simple item record

dc.contributor.authorBALDEMİR KILIÇ, AYŞE
dc.contributor.authorDelimustafaoğlu, Fatma Gül
dc.contributor.authorBaldemir Kılıç, Ayşe
dc.date.accessioned2023-11-24T12:49:48Z
dc.date.available2023-11-24T12:49:48Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationFATMA GÜL DELİMUSTAFAOĞLU, AYŞE BALDEMİR KILIÇ Geçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanları Mersin Universitesi Tip Fakultesi Lokman Hekim Tip Tarihi ve Folklorik Tip Dergisi 13(1), 14-18, 2023en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31020/mutftd.1175125
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12695/2424
dc.description.abstractSolanaceae familyasına ait özellikle Lycium barbarum L. türünün meyvesi olarak bilinen “Goji berry”, besin değerinin yüksek olması sebebiyle son yıllarda ‘‘süper meyve’’ adıyla oldukça popüler hale gelmiştir. L. barbarum çalı formunda çok yıllık bir bitkidir. Meyveleri tatlı ve keskin bir tada sahip, yaklaşık 2 cm derinliğinde elips şeklinde turuncu-kırmızı renkli yumuşak bir yapıya sahiptir. 2000 yılı aşkın süredir Çin ve Tibet’te geleneksel tıp ve gıda alanında kullanılan bitkinin kök, kabuk ve meyvelerinden tıbbi ilaçlar yapıldığı, yapraklarının ve tohumlarının da bazı şifalı bitkilerden bahseden kitaplarda yer aldığı anlatılmaktadır. Tibet’te yerliler tarafından ömrü uzattığı düşünülmekte ve ‘‘mutluluğun meyvesi’’ adıyla da bilinmektedir. Bitkinin dünyada “kurt üzümü” adıyla da bilinen meyveleri polisakkarit kompleksleri, karotenoidler, fenilpropanoidler gibi yüksek biyolojik aktiviteye sahip birçok bileşik grubu içermektedir. Bitkinin kurutulmuş meyveleri direkt tüketildiği gibi bitki çayı, meyve suyu, şarap, tentür yapımında ve yemeklerde olmak üzere dünyada farklı kullanımları bulunmaktadır. Bu çalışmada ise L. barbarum bitkisinin geleneksel kullanım alanları ile ilgili bilgiler derlenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectLycium barbarumen_US
dc.subjectKurt üzümüen_US
dc.subjectGeleneksel Kullanımen_US
dc.titleGeçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanlarıen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentKapadokya Üniversitesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9954-6534en_US
dc.contributor.institutionauthorDelimustafaoğlu, Fatma Gül
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage14en_US
dc.identifier.endpage18en_US
dc.relation.journalMersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record