dc.contributor.author | BALDEMİR KILIÇ, AYŞE | |
dc.contributor.author | Delimustafaoğlu, Fatma Gül | |
dc.contributor.author | Baldemir Kılıç, Ayşe | |
dc.date.accessioned | 2023-11-24T12:49:48Z | |
dc.date.available | 2023-11-24T12:49:48Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.identifier.citation | FATMA GÜL DELİMUSTAFAOĞLU, AYŞE BALDEMİR KILIÇ
Geçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanları
Mersin Universitesi Tip Fakultesi Lokman Hekim Tip Tarihi ve Folklorik Tip Dergisi
13(1), 14-18, 2023 | en_US |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.31020/mutftd.1175125 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12695/2424 | |
dc.description.abstract | Solanaceae familyasına ait özellikle Lycium barbarum L. türünün meyvesi olarak bilinen “Goji berry”, besin değerinin yüksek olması sebebiyle son yıllarda ‘‘süper meyve’’ adıyla oldukça popüler hale gelmiştir. L. barbarum çalı formunda çok yıllık bir bitkidir. Meyveleri tatlı ve keskin bir tada sahip, yaklaşık 2 cm derinliğinde elips şeklinde turuncu-kırmızı renkli yumuşak bir yapıya sahiptir. 2000 yılı aşkın süredir Çin ve Tibet’te geleneksel tıp ve gıda alanında kullanılan bitkinin kök, kabuk ve meyvelerinden tıbbi ilaçlar yapıldığı, yapraklarının ve tohumlarının da bazı şifalı bitkilerden bahseden kitaplarda yer aldığı anlatılmaktadır. Tibet’te yerliler tarafından ömrü uzattığı düşünülmekte ve ‘‘mutluluğun meyvesi’’ adıyla da bilinmektedir. Bitkinin dünyada “kurt üzümü” adıyla da bilinen meyveleri polisakkarit kompleksleri, karotenoidler, fenilpropanoidler gibi yüksek biyolojik aktiviteye sahip birçok bileşik grubu içermektedir.
Bitkinin kurutulmuş meyveleri direkt tüketildiği gibi bitki çayı, meyve suyu, şarap, tentür yapımında ve yemeklerde olmak üzere dünyada farklı kullanımları bulunmaktadır. Bu çalışmada ise L. barbarum bitkisinin geleneksel kullanım alanları ile ilgili bilgiler derlenmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Lycium barbarum | en_US |
dc.subject | Kurt üzümü | en_US |
dc.subject | Geleneksel Kullanım | en_US |
dc.title | Geçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanları | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | Kapadokya Üniversitesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-9954-6534 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Delimustafaoğlu, Fatma Gül | |
dc.identifier.volume | 13 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 14 | en_US |
dc.identifier.endpage | 18 | en_US |
dc.relation.journal | Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |