Gençlerde Hepatit A Virüsü Seropozitifliği: Beş Yıllık Retrospektif Değerlendirme
Abstract
GİRİŞ ve AMAÇ: Hepatit A Virüsü (HAV), kişiden kişiye direkt temas veya fekal oral yolla bulaşabilen akut viral hepatitlerin önemli etkenlerinden biridir. Farklı sosyodemografik tabakalarda HAV seroprevalansı değişkenlik gösterse de, her koşulda sağlık çalışanları risk grubunda yer alır. Bu çalışmada, rutin HAV aşılaması kapsamına girmemiş sağlık stajyerlerinde HAV seropozitifliğinin beş yıllık retrospektif değerlendirmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Sağlık stajyerlerinde hepatit serolojilerinin retrospektif olarak değerlendirildiği çalışmada, 733 öğrencinin HAV IgM ve HAV IgG verileri araştırmaya dahil edilmiştir. Sonuçların yorumlanmasında; 1.0 Sinyal/Cut-off (S/CO) altındaki değerlere sahip örnekler ‘negatif’, ≥1.0 S/CO değerlerine sahip örnekler ‘pozitif’ olarak kabul edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS.21 programından yararlanılmış, kategorik değişkenler arasındaki ilişki ki-kare testi ile saptanmış; p<0,001 anlamlı kabul edilmiştir.
BULGULAR: Tüm öğrencilerin HAV IgM değerleri negatif bulunmuştur. Seropozitif öğrencilerin oranı %20 (n=147); pozitifliğin en fazla saptandığı yıl 2019 (%26,9) olmuştur. Kız öğrencilerdeki seropozitiflik oranı %57,8 (85/147), erkek öğrencilerde %42 (62/147) olup; kız cinsiyet- seropozitiflik ilişkisinde anlamlı artış izlenmiştir (p<0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: HAV seropozitifliğinin düşük saptandığı bu çalışmada, sağlık çalışanı erişkinlerin mesleki maruziyet riskleri sebebiyle mutlaka aşılanmaları gerektiği sonucuna varılmıştır.