Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Saeidlou, Sakineh Nouri" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    A Comparison of the Different Anthropometric Indices For Assessing Malnutrition Among Older People in Turkey: A Large Population-Based Screening
    (2021) Özgün Başıbüyük, Gülüşan; Ayremlou, Parvin; Saeidlou, Sakineh Nouri; Ay, Faruk; Dalkıran, Akgül; Simzari, Wida; Vitalyos, Gabor Aron; Bektaş, Yener
    Objective: Due to an increase in aging worldwide, assessment of the nutritional status of older people becomes an important matter. Malnutrition in older people increases the risk of infections, disease period and hospitalization rates. This study aimed to compare the different anthropometric indices for detecting malnutrition among older people and comparing these indices among males and females to explain the possible differences.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Kadınlarda kalsiyum ve kalsiyum emilimine yardımcı olan diğer besin öğeleri tüketiminin değerlendirilmesi
    (Ankara Üniversitesi, 2021) Simzari, Wida; Besler, H. Tanju; Saeidlou, Sakineh Nouri; Bektaş, Yener
    Beslenme durumu bireyin besin öğelerine olan fizyolojik gereksiniminin karşılanma düzeyini yansıtır. Besin öğelerinden olan kalsiyumun yeterli alımı tüm yaş gruplarındaki bireyler için önemlidir. Bununla birlikte kadınların fizyolojik yapıları gereği bu besin öğesini yeterli seviyede almaları daha fazla önem taşımaktadır. Kesitsel yöntem izlenerek yapılan bu çalışma İran’ın Erdebil ilinde yaşayan 18-30 yaş arasındaki 400 kadın üzerinde yürütülmüştür. Katılımcıların sosyo-ekonomik durumlarını ve beslenme alışkanlıklarını içeren veriler anket formu uygulanarak toplanmıştır. Besin tüketim durumunun saptanmasında “24 saat besin tüketimi yöntemi” kullanılmıştır. Tüketilen günlük enerji ve besin öğeleri, diyetle önerilen günlük alım (DRI) miktarlarına göre değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiki analizinde SPSS 16.0 programı kullanılmıştır. Kentte yaşayan kadınların günlük aldıkları enerji ve protein miktarları kırsalda yaşayanlardan daha yüksek ve aralarındaki fark da istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001), (p<0,05). Kentte ve kırsalda ortalama protein alımı DRI değerinin (46 g/gün) üzerinde bulunmuştur. Öte yandan kadınların enerji, magnezyum, çinko, kalsiyum alımları ise DRI değerinin altında saptanmıştır. Kentte ve kırsalda yaşayan kadınların kalsiyum alımları yönünden aralarındaki farklılık (p<0,001) ile lise mezunu kadınların ortalama kalsiyum alımları yönünden aralarındaki farklılık istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Sonuç olarak bu çalışma hem kentte hem de kırsalda yaşayan kadınların kalsiyum alım miktarlarının önerilen değerlerden daha düşük olduğunu göstermektedir. Ek olarak kırsalda yaşayan kadınlar kentte yaşayan kadınlara göre daha düşük miktarda kalsiyum alım değerine sahiptir ve bu fark anlamlıdır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Plate Waste and Malnutrition in Hospitals
    (SANAR, 2020) Saeidlou, Sakineh Nouri; Bektaş, Yener; Simzari, Wida
    Hospital malnutrition is a worldwide dilemma and challenge. Under nutrition of hospital inpatients has been a problem recognized for nearly 40 years and many studies find from 25 to 40% of acute hospital patients are malnourished. It has been reported that there is a wide difference in prevalence rates of malnutrition. Some are primarily due to the fact that the studies included different populations and used different methods. Plate wastage refers to the volume or percentage of the served food that is discarded. Plate wastage in foodservice sectors such as restaurants and cafes was found to be less than 15% while hospital food waste used to be two to three times higher. High level of food wastage is highly associated with malnourished-related complications and impacted financially as well as environmentally. Plate waste is typically measured by weighing food or by visual estimation of the amount of food remaining on the plate, with results presented as the percentage by weight of the served food, or by calculating the protein, energy or monetary value of the waste. Results from 32 studies in hospitals show a median plate waste of 30% by weight (range: 6-65%), much higher than in other foodservice settings. Levels are lower in hospitals using a bulk food delivery system compared to plated meal delivery. The level of plate wastage in the hospital was highly influenced by various parameters such as the setting and environment, diet type, the menu, method of the food distribution system (including difficulty accessing food and complex ordering systems), and its flexibility. High plate wastage leads to negative consequences financially and most of the patients are not likely to meet their nutrition requirements. Strategies to minimize waste include reduced portion sizes with food fortification, bulk meal delivery system, feeding assistance, provision of dining rooms, and protected mealtimes. Effective strategies that address factors associated with plate wastage should be taken among hospitalized patients.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Sporcu Beslenmesi ve Supplementler
    (Kapadokya Üniversitesi, 2020) Simzari, Wida; Bektaş, Yener; Saeidlou, Sakineh Nouri
    The first guidelines on the physical activity of the Ministry of Health and the Global action Plan On Physical Activity 2018-2030, reports that we need more active people for a healthier World (1). ‘’ global Strategy on Diet, Physical Activity and Health’’ that proposed by WHO in 2017, involving public and privare institutions to promote healthy lifestyles, to increase risks of false nutrition snd physical inactivity. It’s very necessary and essential to cover the total Daily energy expenditure in order to achieve an optimal performanc (with reference to carbonhydrates): that’s way the intake of food supplements, in the absence of specific deficiencies, is inappropriate. International literature has been showing how the unequal cosumption of food supplements exposes young people to series of disadvantagous effects, without evidence on the real performace improvement: it also be considered as a sort of doping antechamber (2). Athletes usually use dietary supplements to earn advantage over thier opponents. The aim of using dietary supplements (DS) is to allow athletes train tough, develop performance, and recover very fast (3). The literature shows widespread use of DS among young athletes (4-8). And most frequent the elite. Depending on age, sex and kind of sport, the proportion of DS use i elite adolesescent athletes varies between %48 and %80 (6, 9). The preferences for a specific DC have differed between studies (6). The fact that many adolescent athletes use DS alarming notably since many substances have not yet been evaluated and adequately tested for use by adolescents. Moreover, as different supplements may conflict with each other or have negative effects there is a need for long- term might further contain prohibited anabolic androgenic steroids that are not declared on the label (3, 8). A article shows that about %25 of all DS has been contaminated, with anabolic steroids being the most common contaminant (11). For instance, other contaminants are ephedrine and caffeine (12).


| Kapadokya Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp, Nevşehir, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim