Yazar "Say, Dilek" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Türk Mutfağında Kahvaltı Kültürü(2018) Say, Dilek; Esen, Mustafa Kadir; Güzeler, NurayKahvaltı, sabahın ilk kahvesini içmeden önce yapılan bir öğündür ve “kahve altı’’ kelimesinin değişikliğe uğramasıyla bu ismi almıştır. Sağlıklı beslenmede, güne dinamik başlamada ve gün içinde aktiviteyi verimli kullanmada sabah kahvaltısı büyük öneme sahiptir. Her ülkenin kendine göre gelenekleri ve yöresel yemekleri olduğu gibi kendine özgü kahvaltı alışkanlıkları da olabilmektedir. Kahvaltı alışkanlığının farklı olması o ülkede çeşitli yiyeceklerin olmasının yanı sıra sosyal ve kültürel alışkanlıklarından da kaynaklanır. Bazı ülkeler kahvaltı öğününü geçiştirirken, bazı ülkeler de kahvaltıya büyük önem vermektedirler. Türkiye’nin çok geniş coğrafi bir yapıya sahip olması ve her bölgeye özgü çeşitli yiyecek içeceklerin olması, çok farklı ve zengin bir kahvaltı kültürü yaratmasına neden olmuştur. Geleneksel Türk kahvaltısında ülkemize özgü peynir çeşitleri, zeytin çeşitleri, tereyağı, kaymak, bal, sucuk, pastırma, simit ve çeşitli çörekler, yumurta, taze ve kuru sebze ve meyveler, demleme çay kahvaltı sofrasında yer almaktadır. Bu araştırmada kahvaltının tanımı, önemi, bazı ülkelerin kahvaltı kültürleri ile Türk kahvaltısı incelenmiştir. Ayrıca Türk kahvaltısında tüketilen yiyecek ve içecekler hakkında bilgiler verilmiştir.