Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Veri Deposu
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Öğe Anaokulu Menülerinin İyileştirilmesi ve Yemek İsrafının Azaltılması: Kapadokya Üniversitesi Çocuk Gelişimi Uygulama Araştırma Merkezi Örneği(2023) Şenol, VesileAmaç: Deneysel ve karşılaştırmalı olarak yürütülen bu araştırma, bir anaokulunda sunulan yemekleri, çocukların tüketimine uygun hâle getirerek yemek israfını azaltmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bireyler ve Yöntem: Kapadokya Üniversitesi Çocuk Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkezine bağlı kreşte öğle yemeği hizmeti alan çocukların tamamı çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışma, gözlem periyodu ve yemek örneği iyileştirme aşaması olmak üzere iki aşamalı planlanmıştır. Birinci aşamada artık miktarı en yüksek olan yemek örnekleri ve bu yemeklerin “Artık Miktar Yüzdesi” belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında artık miktarı yüzdesi yüksek olan yemeklerde grubun özellik ve tercihlerine göre iyileştirmeler yapılmış ve çocuklara “İyileştirilmiş Yemek Örnekleri” sunulmuştur. Bulgular: Çalışma 15 kız, 35 erkek öğrenci olmak üzere toplam 50 çocuk ile gerçekleştrilmiştir. Çocukların yaş ortalaması 50.09±11.75 ay, boy uzunluğu ortalaması 102.09 ± 7.32 cm, vücut ağırlığı ortancası ise 16.60 (14.67-18.42) kilogramdır. Çocukların yaşa göre beden kütle indeksi Z skoru 0.46, persentil değeri 67.7’dir. Çalışma kapsamına alınan sekiz kap yemek örneğinin dördünde (patates oturtma - ıspanak yemeği - barbunya yemeği (sıcak) - çiftlik kebabı) artık miktar yüzdesi istatistiksel açıdan anlamlı olarak azalmıştır (p<0.05). Sonuç: Çalışmanın sonucunda, ilgili grubun özellik ve tercihlerine göre düzenlenen yemek örneklerinin yemek israfını önlemeye yardımcı olduğu gözlenmiştir. Bu sonuç, yemek israfının azaltılması ve katılımcı tercihlerine yönelik besleyici menüler planlanmasında alanında eğitim almış uzman kişilere yetki verilmesinin önemini göstermiştir.Öğe Lezzeti Arttırarak İsrafı Azaltalım Projesi Araştırma Veri Seti(Kapadokya Universitesi, 2023) Şenol, VesileProje üniversite yemekhanesinde oluşan atık miktarının belirlenmesi, atık miktarının azaltılması ve beslenme bilgi düzeyinin arttırılması ve oluşan atığın değerlendirilebilmesi üzerine odaklanmıştır. Birinci iş paketinde “Yerinde inceleme ve veri kaydı’’, ikinci iş paketinde “menü iyileştirme’’, üçüncü iş paketinde “kurum aşçısına verilen eğitim doğrultusunda yeni menü önerilerinin denenmesi ve yeni menü örneklerinin mevcut menüye dahil edilip atık miktarının kontrol edilmesi’, dördüncü iş paketinde ise “biriktirilen gıda atıkları ile (Bokaşi Kompost Yöntemiyle) pilot ölçekte kompost üretimi gerçekleştirilmiştir”. Hazırlanan yemeklerden en fazla atık miktarı sırasıyla çorbalarda, ana yemekler, ara yemekler ve en az da tamamlayıcı yemekte çıkmıştır. Yapılan yemek iyileştirmelerinde gıda israf miktarlarında ortalama % 50 oranında azalma sağlanmıştır.