Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kuzzu, Alev Duygu" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    EFFECT OF BEE BREAD ON LIVER 5HT2B-MEDIATED GLUCOSE REGULATION IN ALZHEIMER'S RAT MODEL
    (ULAKBİM, 2024) Afşar, Ebru; Doğan, Kadirhan; Kantar Gül, Deniz; Kuzzu, Alev Duygu
    OBJECTIVE: This study aimed to examine the effect of bee bread on glucose regulation and weight change through the change of insulin, serotonin (5-hydroxytryptamine, 5-HT), and leptin hormones in the rat model of Alzheimer's disease (AD).
  • [ X ]
    Öğe
    Streptozotosin İndüklü Alzheimer Modelinde Arı Ekmeğinin Hepatik Glukoz Metabolizması Üzerine Terapötik Etkisi
    (2024) Afşar Ebru; Kuzzu, Alev Duygu; Kantar Gül, Deniz
    Amaç: Bu çalışmada Alzheimer hastalığının (AD) sıçan modelinde arı ekmeğinin insülin, serotonin (5-hidroksitriptamin, 5-HT) ve leptin hormonlarında meydana getireceği değişimin glikoz regülasyonu ve kilo değişimi üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Alzheimer hastalığı sıçan modeli, lateral ventriküllere intraserebroventriküler (i.c.v.) Streptozotosin (STZ) enjeksiyonu yoluyla oluşturuldu. Arı ekmeği uygulaması, STZ enjeksiyonundan sonra 3 hafta boyunca oral gavaj ile gerçekleştirildi. Plazmada Leptin, İnsülin, 5-HT düzeyleri ile karaciğer dokusunda Leptin, İnsülin, 5-HT, 5HT reseptör 2B (5HT2B), glukoz taşıyıcı 2 (GLUT2), glukoz 6-fosfataz (G6paz) düzeyleri Elisa kit ile ölçüldü. Açlık kan glukoz düzeyleri glukometre kullanılarak ölçüldü ve HOMA-IR düzeyleri formül kullanılarak hesaplandı. Her bir sıçanın ağırlık değişimi, başlangıç ağırlıklarının son ağırlıklarından çıkarılmasıyla hesaplandı. Bulgular: AD grubunda bulunan sıçanların açlık kan glukoz, plazma insülin ve HOMA-IR düzeyleri ile karaciğer 5-HT, plazma 5-HT ve leptin düzeylerinin azaldığı, karaciğer 5-HT2B ve GLUT-2 düzeyleri ile kilo kaybının arttığı görüldü. Arı ekmeği tedavisinin bu hayvanlarda karaciğer 5-HT2B, G6paz düzeyleri ve plazma leptin düzeylerini önemli ölçüde artırdığı, ayrıca plazma 5-HT, karaciğer 5-HT ve GLUT-2 düzeyleri ile kilo kaybını belirgin şekilde artırdığı görüldü. Ayrıca arı ekmeğinin plazma insülin düzeyini etkilemeden açlık kan glukoz düzeylerini azalttığı saptandı. Sonuç: Bu sonuçlar, AD grubundaki sıçanların karaciğer dokusunda glukoz metabolizmasının anti-diyabetik savunma sistemi oluşturacak şekilde modüle edildiğini gösterdi. Arı ekmeği uygulamasının Alzheimer oluşturulmuş sıçanlarda leptin aracılı insülin duyarlılığını artırarak açlık kan glukoz düzeylerini azalttığı saptandı.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Streptozotosin İndüklü Alzheimer Modelinde Arı Ekmeğininin Hepatik Glukoz Metabolizması Üzerine Terapötik Etkisi
    (2024) Afşar, Ebru; Kuzzu, Alev Duygu; Kantar Gül, Deniz
    Bu çalışmada Alzheimer hastalığının sıçan modelinde arı ekmeğinin insülin, seratonin ve leptin hormonlarında meydana getireceği değişimin glikoz regülasyonu ve kilo değişimi üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.


| Kapadokya Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp, Nevşehir, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim