Yazar "Kuzzu, Alev Duygu" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe EFFECT OF BEE BREAD ON LIVER 5HT2B-MEDIATED GLUCOSE REGULATION IN ALZHEIMER'S RAT MODEL(ULAKBİM, 2024) Afşar, Ebru; Doğan, Kadirhan; Kantar Gül, Deniz; Kuzzu, Alev DuyguOBJECTIVE: This study aimed to examine the effect of bee bread on glucose regulation and weight change through the change of insulin, serotonin (5-hydroxytryptamine, 5-HT), and leptin hormones in the rat model of Alzheimer's disease (AD).Öğe Streptozotosin İndüklü Alzheimer Modelinde Arı Ekmeğinin Hepatik Glukoz Metabolizması Üzerine Terapötik Etkisi(2024) Afşar Ebru; Kuzzu, Alev Duygu; Kantar Gül, DenizAmaç: Bu çalışmada Alzheimer hastalığının (AD) sıçan modelinde arı ekmeğinin insülin, serotonin (5-hidroksitriptamin, 5-HT) ve leptin hormonlarında meydana getireceği değişimin glikoz regülasyonu ve kilo değişimi üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Alzheimer hastalığı sıçan modeli, lateral ventriküllere intraserebroventriküler (i.c.v.) Streptozotosin (STZ) enjeksiyonu yoluyla oluşturuldu. Arı ekmeği uygulaması, STZ enjeksiyonundan sonra 3 hafta boyunca oral gavaj ile gerçekleştirildi. Plazmada Leptin, İnsülin, 5-HT düzeyleri ile karaciğer dokusunda Leptin, İnsülin, 5-HT, 5HT reseptör 2B (5HT2B), glukoz taşıyıcı 2 (GLUT2), glukoz 6-fosfataz (G6paz) düzeyleri Elisa kit ile ölçüldü. Açlık kan glukoz düzeyleri glukometre kullanılarak ölçüldü ve HOMA-IR düzeyleri formül kullanılarak hesaplandı. Her bir sıçanın ağırlık değişimi, başlangıç ağırlıklarının son ağırlıklarından çıkarılmasıyla hesaplandı. Bulgular: AD grubunda bulunan sıçanların açlık kan glukoz, plazma insülin ve HOMA-IR düzeyleri ile karaciğer 5-HT, plazma 5-HT ve leptin düzeylerinin azaldığı, karaciğer 5-HT2B ve GLUT-2 düzeyleri ile kilo kaybının arttığı görüldü. Arı ekmeği tedavisinin bu hayvanlarda karaciğer 5-HT2B, G6paz düzeyleri ve plazma leptin düzeylerini önemli ölçüde artırdığı, ayrıca plazma 5-HT, karaciğer 5-HT ve GLUT-2 düzeyleri ile kilo kaybını belirgin şekilde artırdığı görüldü. Ayrıca arı ekmeğinin plazma insülin düzeyini etkilemeden açlık kan glukoz düzeylerini azalttığı saptandı. Sonuç: Bu sonuçlar, AD grubundaki sıçanların karaciğer dokusunda glukoz metabolizmasının anti-diyabetik savunma sistemi oluşturacak şekilde modüle edildiğini gösterdi. Arı ekmeği uygulamasının Alzheimer oluşturulmuş sıçanlarda leptin aracılı insülin duyarlılığını artırarak açlık kan glukoz düzeylerini azalttığı saptandı.Öğe Streptozotosin İndüklü Alzheimer Modelinde Arı Ekmeğininin Hepatik Glukoz Metabolizması Üzerine Terapötik Etkisi(2024) Afşar, Ebru; Kuzzu, Alev Duygu; Kantar Gül, DenizBu çalışmada Alzheimer hastalığının sıçan modelinde arı ekmeğinin insülin, seratonin ve leptin hormonlarında meydana getireceği değişimin glikoz regülasyonu ve kilo değişimi üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.